preloader logo

Türkiye, dört ülkeden oluşan bir rulo hakkında bir anti-damping soruşturması başlattı

Türkiye, dört ülkeden oluşan bir rulo hakkında bir anti-damping soruşturması başlattı

Soruşturma birden fazla ürünün kiralanmasıyla ilgili olacak

Türkiye, Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya Federasyonu olmak üzere dört ülkenin kiralanmasıyla ilgili resmi olarak bir anti-damping soruşturması başlattı. Bu MEsteel tarafından bildirilmiştir.

Aralarında Çolakoğlu, Erdemir, İşdemir, Habas ve Tosyalı'nın da bulunduğu yerel üreticilerin çıkarlarını temsil eden Türk Çelik Birliği tarafından yapılan şikayete dayanılarak soruşturma başlatıldı. 1 Ocak 2020'den 30 Haziran 2023'e kadar olan dönemi kapsayacak. Soruşturma, 7208, 7211, 7212 ve 7225 gümrük kodlarını içeren birden fazla üründe sıcak haddelenmiş ürünlerin ithalatı ile ilgili olacaktır.

Bu yıl Ocak-Ağustos sonuçlarına göre Çin, toplam 1,15 milyon ton hacmiyle Türkiye'ye sıcak haddelenmiş rulo ihracatının lider ihracatçısı oldu. İkinci sırada - Rusya Federasyonu (531,7 bin ton), üçüncü - Japonya - 393,82 bin ton. Hindistan'ın 2023'te Türkiye'ye yapılan HRC ihracatı hacmi 29 bin ton olarak gerçekleşti. Ancak 2020 yılından bu yana bu ülkeden gelen Türk alıcılara 2 milyon tondan fazla g/c rulo teslim edildi.

Resmi rapora göre, soruşturmanın kapsadığı dönemde bu dört ülkeden yapılan ithalat hem nicel olarak hem de pazar payı bakımından önemli ölçüde arttı. İthalattaki bu artış, yerli ürünlerin satış fiyatları üzerinde yıkıcı bir etki yarattı.

Yerel üreticiler tarafından sağlanan bilgi, belge ve deliller temelinde yapılan değerlendirmeden, sanayinin temel ekonomik göstergelerinde bir bozulma olduğu sonucu çıkar: iç piyasada üretim ve satış, rezervlerin hacmi ve maliyeti, kapasite kullanım oranı vb. Bu durum kritik ekonomik performans ve birim karlılığı üzerinde olumsuz bir etkiye yol açmıştır.

Raporda, soruşturma sırasında geçici önlemlerin uygulanması için bir karar verilebileceği ve nihai önlemlerin geriye dönük olarak uygulanabilebileceği belirtiliyor.

"2014-2015 yıllarında Asya ülkeleri tarafından yapılan ihracat artışı döngüsünün sonucu, dünya çapında bir korumacılık dalgasıydı. Yakın gelecekte aynı şeyi, özellikle Avrupa'da da görebileceğiz. Ön tedbirlerin alınabilmesi veya geriye dönük olarak vergilerin uygulanabilmesi potansiyel alıcılar için riskler yaratmaktadır, yani bu ülkelerden gelen mallara daha az ilgi olacaktır. İthalat kısıtlamalarının fiyatlar üzerinde her zaman olumlu bir etkisi vardır. GMK Center baş analisti Andrey Tarasenko, "Türkiye'deki rulo fiyatların yanı sıra Türkiye'den ihracat fiyatlarında bir artış bekleyebiliriz" dedi.

Bu yılın Mayıs ayında, sıcak haddelenmiş rulo Türk üreticilerinin Çin HRC'ye yönelik anti-damping soruşturmasıyla ilgili bir dilekçe sunma niyetinde olduğu bildirildi.

GMK Center tarafından bildirildiği üzere, Eylül ayında Türk Çelik Birliği (TCUD), ithalatın keskin bir artışı zemininde ülkenin çelik endüstrisine yardım etmek için hükümeti müdahale etmeye çağırdı.

Kullanıcı deneyimini arttırmak ve web sitemizin trafiğini analiz edebilmek için bazı çerezler kullanıyoruz. Bu nedenle web sitemizin kullanım verilerinizi analiz ortaklarımızla paylaşıyoruz. Çerez kullanım detaylarımız için "Gizlilik Sözleşmesi" sayfamızı ziyaret ediniz.