preloader logo

Türkiye, Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya'dan gelen sıcak haddelenmiş çeliğe vergi uygulayabilir

Türkiye, Çin, Hindistan, Japonya ve Rusya'dan gelen sıcak haddelenmiş çeliğe vergi uygulayabilir

Ön tedbirler Aralık-Ocak aylarında uygulamaya konulabilir

Türk çelik sektörü Çin, Japonya, Hindistan ve Rusya Federasyonu'ndan gelen sıcak haddelenmiş rulolara geçici anti-damping vergisi getirilmesini bekliyor. Argus.Media'nın haberine göre bu durum, bu hafta İstanbul'da düzenlenen bir sektör konferansının oturum aralarında piyasa katılımcıları tarafından dile getirildi .

Şu anda bu ülkelerden yapılan sıcak rulo ithalatına karşı bir anti-damping soruşturması sürüyor. Türkiye'ye, özellikle de Çin'den artan ithalata karşı, Aralık-Ocak gibi erken bir dönemde ön önlemlerin alınabilmesi bekleniyor. Aynı zamanda piyasanın bir kısmı soruşturmanın hızı konusunda şüpheci.

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Kanun hükümlerine göre soruşturma sırasında geçici tedbir uygulanması kararı alınabileceği ve nihai vergilerin geriye dönük olarak uygulanabileceği" belirtildi.

Piyasa katılımcılarına göre, yetkililerin uygulamaya karar vermesi halinde Çin sıcak rulolarına yönelik damping vergileri %10 ile %20 arasında değişebilir.

Ocak-Eylül 2023 döneminde Türkiye'nin sıcak rulo ithalatı bir önceki yıla göre %9,8 artışla 7,4 milyon tona yükseldi. Artış, Çin'den gelen arzdaki 2,4 milyon tonluk artıştan kaynaklandı.

Gümrük vergisi tehdidi, Türk alıcıları ve tüccarları, satın alma ihtiyaçlarını karşılamak için başta Tayland ve Malezya olmak üzere başka ithalat kaynakları aramaya yöneltti.

Malezya'nın gelecek yıl yıllık 4,5 milyon tonluk yeni yassı haddelenmiş çelik üretim kapasitesini devreye alması, Türkiye'de de ilgi görmesi bekleniyor.

Ocak-Ekim 2023'te Türkiye'nin çelik kapasite kullanımı , 2022 yılının aynı dönemindeki %65,4'e kıyasla %55'e düştü. Türkiye'nin çelik üreticileri, düşük çelik talebinden ve zayıf marjlardan olumsuz etkileniyor.

Türkiye'nin çelik üretimi Ocak-Ekim döneminde yıllık %8,8 düşüşle 27,5 milyon tona geriledi.

GMK Center'ın bildirdiği gibi, Türkiye'deki çelik üretimi 2022'de 2021'e göre %12,9 azalarak 35,1 milyon ton TCUD'a ulaştı. Üretimin %13'ten fazla düşmesi bekleniyor . Yıl boyunca çelik üreticileri, yıllık %17,7 düşüşle 19,6 milyon ton çelik ihraç etti. Üretimdeki düşüşün ana nedenleri üretim maliyetlerindeki artış ve küresel çelik talebindeki düşüş.

Kullanıcı deneyimini arttırmak ve web sitemizin trafiğini analiz edebilmek için bazı çerezler kullanıyoruz. Bu nedenle web sitemizin kullanım verilerinizi analiz ortaklarımızla paylaşıyoruz. Çerez kullanım detaylarımız için "Gizlilik Sözleşmesi" sayfamızı ziyaret ediniz.