preloader logo

Küresel hurda piyasası yavaşlarken Türkiye ithal hurda fiyatları artıyor

Küresel hurda piyasası yavaşlarken Türkiye ithal hurda fiyatları artıyor

SteelRadar analistinin piyasa temsilcilerinden edindiği bilgilere göre hurda alımlarının artışı fiyatlara suni bir etki yarabilir. Fabrikalar faaliyetlerini sürdürebilmek için alım yapmaya mecburdu ancak bu alımların devam edeceği anlamına gelmiyor. Dünyanın en büyük ithal hurda ithalatçısı olan Türkiye’de iç piyasadaki dengelerin değişmesi her ürün gurubunda satışların hareketlenmesi gerekiyor. 

Ocak-Eylül döneminde en büyük hurda ithalatçısı olan ilk 18 ülke (AB ülkeleri içerisindeki alışverişler hariç) bu hammaddeden 41,7 milyon ton satın aldı. Bu rakam yılın aynı dönemine göre %3 düşüş olarak kaydedildi.

Türkiye dünyanın en büyük hurda alıcısı olmaya devam ederken, ülkedeki hurda hasılatı 2022 yılının ilk dokuz ayına göre %13 düştü. Güncel rakam 14,5 milyon tona geriledi. Türkiye’deki fabrikaların üretim kesintisi yapması, iç pazarın daralması, yüksek enflasyon ve enerji maliyetleri gibi birçok sebep hurda alımlarındaki rakamlara yansıdı.

Fiyatlarda ise ABD hurdasının 350$’a kadar indiğini daha sonra baskılara direnerek 365$ seviyesine atak yaptığı görüldü. Hurdacıların geri çekildiğini baskılara boyun eğmeyip geride durdukları ve sonunda istedikleri teklifleri buldukları kaydedildi.

Türkiye piyasalarında hurda için bu hafta hareketli günler yaşandı. SteelRadar’ın edindiği bilgilere göre, bugün piyasa birçok bağlantı arka arkaya paylaşıldı. Pazartesi’den bugüne kadar yapılan tüm bağlantılar sırasıyla şöyle yer duyuldu;

Camden USA – İskenderun Bölgesi Üreticisi

25k 90/10 at 367

8k   Shred at 385

End Nov-Beg Dec

Estonya– İskenderun Bölgesi Üreticisi

$365 for 80:20

$385 for bonus

USA – Marmara Bölgesi Üreticisi

$369/t 80:20

AB – Marmara Bölgesi Üreticisi HMS 80/20 $361

Bonus $386

Ex-Holland

Camden USA – Marmara Bölgesi Üreticisi HMS 80/20 $361

$370/t 80:20

Romanya- CFR Türkiye

HMS 1&2 (80:20) 348$/

(Short sea)

Bulgaristan- (CFR Türkiye)

HMS 1&2 (80:20) 345$/ton

(Short sea)

Tüm bu bağlantılardan sonra piyasada yeni tekliflerin 380$ olduğun yönünde dedikodular duyulurken piyasadaki uzmanlar ‘380$’dan hurda satılacağına ihtimal vermediklerini bir ihtimal ABD / Baltık 375$, Avrupa hurdası için ise 370$ seviyesinin daha gerçekleşebilir olduğunu söyledi.

Farklı bir piyasa uzmanı ise konuya ilişkin SteelRadar’a  ‘Şimdi burada esas olan konu Amerika, eğer  sakın giderlerse akabinde Avrupa'da panik olmaz 380$ görülebilir’ şeklinde yorumladı.

SteelRadar analistine göre ise, Türkiye'deki çelik üretiminin daralması, ihracatındaki düşüş ve mamulün tüketilememesi, yüksek krediler, enerji maliyetleri ile birlikte yakın zamanda talep canlanması ve canlanan talebin sürekliliği çok mümkün görülmediği için suni bir artış yaşanabilir. Bunun dışında OVP kapsamında Türk Ticaret Bakanlığı’nın ve Merkez Bankası’nın atacağı adımlar ile denge değişimleri ve ekonomik hareketler yaşanır ise hurda için daha kalıcı artışlar görülebilir. Ancak şu an ki tabloya bakıldığında piyasaya hız kazandırmak için bazı spekülasyonlar yapıldığı ve panik alımlarına iten duyumların yayıldığı görülüyor.



Kullanıcı deneyimini arttırmak ve web sitemizin trafiğini analiz edebilmek için bazı çerezler kullanıyoruz. Bu nedenle web sitemizin kullanım verilerinizi analiz ortaklarımızla paylaşıyoruz. Çerez kullanım detaylarımız için "Gizlilik Sözleşmesi" sayfamızı ziyaret ediniz.