preloader logo

Demir çelikte KDV beyannamesi ve şartları değişti mi?

Demir çelikte KDV beyannamesi ve şartları değişti mi?

Resmî Gazete'de yayımlanan tebliğ ile İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) 'te süre uzatıldı. İDİS ile piyasa temsilcilerinde KDV beyannamesi konusuna ilişkin çeşitli soru işaretleri oluştu.

KDV beyannamesi konusuna ilişkin çeşitli soru işaretleri oluştu. SteelRadar piyasadaki uzmanlara konuyu danıştı. Konuya ilişkin uzmanların yaptığı açıklama şöyle;

1)İDİS dediğimiz sistem 1 Ocak 2024’te gerçekleşecekti. Ancak Hazine ve Darphane Müdürlüğü bu sistemi tam olarak kuramadığı için müracaatı 30 Nisan 2024 olarak değiştirildi. Yani müracaatlar devam ediyor.

2) Eğer aldığınız demir İDİS numarası taşıyor ise bu demiri İDİS li satış yaparak irsaliye ve faturada kime satış olduysa belirtilecek. Sisteme bilgi vereceksiniz. Aldığınız demir İDİS numarası taşımıyor ise sizde bunu İDİS siz satabileceksiniz. Süreç içerisinde aldığınız demirlerin İDİS sistemine geçişi tamamlanacağı için oturmuş olacak.

3)2 NOLU KDV Beyannamesi ile ilgili eski sistem yani Tevkifat sistemi devam ediyor. Muhasebe departmanları 2 NOLU KDV beyannamesi ertesi ayın 21. Gününe kadar verilme mecburiyeti geldiği için mahsuptan yararlanabilmek ve faize uğramamak açısından 1 NOLU Beyannamemizi de ayın 26sını beklemeden 21 ile 23’ü arasında ödeyeceğiz. Ödediğimiz zaman yine şu anda olduğu gibi bir taraftan ödememiz gereken vergi var bir taraftan iade almamız gereken bir vergi olacak. (İade var ise.) Mahsup yapılacak. Sistemde değişim yoktur. Tüccarlarımız mal satışlarına devam edebilir. Muhasebe departmanı erken ödeme ile sistemi çözmüş olacak. Özellikle 1 NOLU KDV’yi geciktirmemeliyiz. 1 ve 2 nolu beyannamesi ayın 21’inde hazırlayıp verildiği taktirde mahsup dilekçesi ve diğer belgeleri de ekleyerek sitemime devam ediliyor. Farklı görüş beyan edecek bir durum şimdilik yoktur.

Güncel bir genelge açıklanana kadar mali müşavirlerin yorumları bu şekildedir.

Kullanıcı deneyimini arttırmak ve web sitemizin trafiğini analiz edebilmek için bazı çerezler kullanıyoruz. Bu nedenle web sitemizin kullanım verilerinizi analiz ortaklarımızla paylaşıyoruz. Çerez kullanım detaylarımız için "Gizlilik Sözleşmesi" sayfamızı ziyaret ediniz.